2009. július 22., szerda

zamatos turbolya

Külseje szerény, íze a mirháéra emlékeztető petrezselyem ízű, zamatos, a francia konya nélkülözhetetlen fűszernövénye, levele nyersen fogyasztva hozzájárul a vitamin szükségleteink fedezéséhez, forrázata gyógyteaként serkenti az emésztést.
A szerény külsejű turbolyát régen nem tartották sokra, csak a népi gyógyászatban találunk utalásokat használatáról. Ma egyre közkedveltebb, köszönhetően a francia konyhának, ahol nagy népszerűségnek örvend. Íze sajátos, mirháéra is emlékeztető petrezselyem ízű, édeskés, illata az ánizsra elékeztet.
Általában vadon termő, de a kiskertekben ültetve, – félárnyékban, mert azt kedveli - íze zamatosabb lesz. Levele csipkeforma, páfrányara emlékeztető, virágzata apró fehér virágokból álló ernyő alakú. Fagytűrő, egyéves növény. Magassága: eléri a 60 cm-t. Termése 6 mm, sötét színű, keskeny.
Levelével ízesebbé tehetjük a salátákat, leveseket, mártásokat, hal, tojásételeket. Nyers szárát felaprítva a salátába is rakhatjuk, - kitűnő ízt kölcsönöz.
Levelének forrázata alkalmas arctisztításra, mely hozzájárul az arcbőr rugalmasságának megőrzéséhez. Levele nyersen tartalmaz: C-vitamint, karotint, vasat, és magnéziumot. Teát is készíthetünk belőle és használhatjuk: vesebajok, légző és emésztőszervi megbetegedések esetén, - vértisztító és gyomorerősítő. Vértisztító teakeverékek egyik alkotórésze.

Nincsenek megjegyzések: